2010


Arkivens dag


den 13 november var gråmulen och regnig. Det kom ändå ganska många besökare till Leufsta Bruksarkiv i Förvaltarbostaden att titta på årets utställningar om Stormarna 1795 och 1931.


Lars Göran Junars hade plockat fram ett antal arkivböcker med vackra omslag och gjort en beskrivning av hur man fick de vackra, färgglada mönstren. Vi hade plockat fram några "kladdokument "från 1600- och 1700-talet för att visa olika sorters skrivstilar. Dessutom tog vi fram några alldeles unika handlingar från olika tider för att visa vad som finns i det rika bruksarkiven.


Leufsta Brukshandelsarkiv håller vi på att sortera. Det innehåller ett ganska komplett material från 1894-1920 tal och är verkligen intressant. Bl.a. finns fakturor från grossister där man kan se vad de levererat hit. Man förvånas sannerligen över mängden och sortimentet! Brukshandeln i Lövsta måste ha varit den tidens stora varuhus. De vackraste fakturorna måste vi bara visa på en skärm.


Äntligen har vi fått till gardiner i Salongen! Ann Kristine och Astrid har handlat tyg, sytt och draperat med gott resultat. Rummet blev varmare och riktigt ombonat. När sedan Stefan Helleberg möblerade kändes det onekligen som vi flyttat tillbaka några århundraden. Stefan vill härmed visa upp vad han arbetar med och vi hoppas att vi får besökare som vill komma att se de vackra möblerna, kopior från 1700-talet.


Smedsbostaden


I samband med Arkivens dag, den 13 november, serverades det äkta bönvälling på gammalt vis. Bondbönorna kom från det egna kryddlandet. Upplandskubb, kaffe och kaka avslutade kalaset. Alla åt med god aptit!.


Smedsbostaden var öppen för besökare varje dag under juli. Värdinna, måndag till torsdag, var Mita Bromark, resten av dagarna delade vi andra i Kvinnogruppen på.


Sommarens utställning om Korsetter och Byxholkar rönte stort intresse, vem visste att damerna på 1800-talet hade underbyxor med halvlånga ben som var öppna i bak? Men med den tidens mode kan det vara förståeligt - flera underkjolar och en åtsittande långklänning utanpå - det måste ha varit ett helt företag att uträtta sina behov.


Farmor Hilmas originaldocka från 1800-talets slut visade hur de vuxna kvinnorna var klädda inifrån och ut. Korsetterna, som visades på några provdockor, verkade också vara rena tortyren. Insydda tunna spjälor för att få den rätta hållningen och snören i ryggen för att kunna dra åt så att midjan blev smal.


Vi hade fått låna en hel del utställningsmaterial från Schrams textilbutik i Östhammar. Där fanns mycket underkläder kvar från 1900-talets början då butiken startades av Tor Schram och sedan drevs vidare av hans dotter Ingrid till för några år sedan.


Det är alltid roligt när vi får besök av utflyttade lövstabor. En tisdag i somras kom Anna Sågströms och Frits Bouvins fyra barn med respektive makar och hälsade på oss. Äldsta dottern Ann-Marie hade önskat sig en resa till Lövstabruk i 90-årspresent! Det var roligt att höra dem berätta om mormor Amalia och morfar Carl från deras besök hos dem för länge sedan i bostaden nr 45 på Stora gatan.


Besök har vi även fått av barnbarn till August och Beda Hübinette. Det är roligt att kunna visa deras vackra chiffonjé som skänkts av ett av dem, Lars-Göran Boström. På arkivet visas just nu utställningen Lövstabruk på Järnets tid. Där finns August Hübinette avbildad i helfigur. Lite roligt var det att få se unge Markus Boström bli fotograferad tillsammans med sin morfars morfar August.


Musik och berättarkvällar


Sista musikkvällen den 5 augusti blev varm och skön och vi kunde sitta ute i trädgården. Med vedbodväggen som fond fick vi höra blandade låtar och rytmer från Gert-Ove Hallbergs dragspel, Allan Lundvalls fiol och Lillemor och Linnéas Lindgrens nyckelharpor. Linnéas tvillingsyster Sofia hade övergett fiolen för att i år spela på sin mammas nyckelharpa. Vilket spelmanslag det blev! En fin avslutning på sommarens musikkvällar med publikrekord dessutom. 


Så skulle det bli dragspelskväll och vi hade bjudit in Stiv Ingvar Söderlund att spela för första gången i Stugan, torsdagen den 29 augusti. Tyvärr blev Stiv Ingvar sjuk och med kort varsel ställde Anders Andersson, från Karlholm upp. Det blev sköna rytmer av modernare slag av bl.a. Andrew Walter, men vi fick också någon låt från Anders farfars tid, spelmannen Anders Gustaf Jansson från Ingstarbo. Om honom fick vi också höra några historier.


Veckan efter var det Maria L. Hallengrens tur att hålla visstuga med oss. I år hade hon tryckt upp visorna för att vi skulle kunna följa med i texterna. Det blev en häftig kväll där Maria var på riktigt sång- och berättarhumör. Gamla visor som hon lärt av sin mormor och andra äldre kvinnor fick vi följa med i. Vi fick känna spinnrockens tramp, lära oss stämmosång och känna vaggvisornas rytm. Kvällen avslutade Maria med sin egen komponerade visa till Hållnäs. Efteråt fick Maria en låt av trubaduren Bengt Sänd som fanns bland publiken. Någon av besökarna påpekade hur viktigt det är att alla dessa visor bevaras för eftervärlden. Ett stycke kvinnohistoria!


Sommarens musikkvällar i Smedsbostaden inleddes den 15 augusti med besök av Liselotte Söderlund, Arne Cedergren och Erik Olsson, som spelade Hållnäslåtar på fiol och nyckelharpa. Det blev en kväll tillägnad fiolspelmannen Arvid Jansson i Storsten, som nyligen gick bort. Han underhöll oss en sommarkväll i Stugan för några år sedan tillsammans med Liselotte och Arne. Han hade då fyllt 90 år, men spelade och berättade med glimten i ögat på det mest ungdomliga sätt. Torsdagskvällen i år var välbesökt och blev gemytlig och minnesrik.


MaryAnn Olarsbo

Utflykt till Östervåla


Några aktiva medlemmar i Lövsta Bygderåd gjorde den 17 juni en resa till Östervåla. Först besökte vi Olpersgården i Skogbo och därefter Östervåla hembygdsgård, Mårtsbogården.


På Olpersgården möttes vi av ägarna Lars-Erik och Anitha Olsson som hade dukat upp ett kaffebord med hembakt bröd på den inbjudande gårdsplanen. Efter kaffet guidade paret Olsson oss runt på gården. Lars-Erik berättade att han är den tolfte generationen på gården – hans släkt har alltså funnits där sedan 1600-talet. Det äldsta huset har stått obebott sedan 1934 och är nu ett museum med unika väggmålningar gjorda av Hans Wikström – en erkänd konstnär från 1800-talet. Väggmålningarna är färgglada och mycket detaljrika. Många bårder, gärna staplade på varandra. Det här är nog det närmaste modern konst från 1800-talet vi kommer, säger Lars-Erik. I köket på nedervåningen finns stora fantastiska målningar med bibliska motiv. All inredning och alla föremål i huset är intakta sedan 1800-talet. 


Efter denna fantastiska upplevelse fortsatte vi till Östervåla Hem-bygdsgård, där ett möbelmuseum skapats, som representant för de 100-tals snickeriverkstäder som funnits i Östervåla under 1800- och 1900-talen. Vi blev väl mottagna och visades runt på museet, som innehåller snickeriverkstad från 1800-talet med komplett maskinutrustning. I en nybyggd utställningslokal visas både äldre och nytillverkade möbler - framför allt stolar. Dessutom finns äldre byggnader som bl.a. inrymmer en dräktutställning och en utställning av gamla bonader, sydda av bygdens folk. Vi kunde också njuta av en underbar och mycket gammal örtagård. Alla var överens: vi hade haft en händelserik och rolig dag.