2013

Jul i Stugan

Lördagen den 30 november serverades kaffe av Kvinnfolket i en julpyntad Smedsbostad. I samarbete med Wärdshuset bjöd vi in deras weekendgäster. Alltid roligt att träffa nya besökare i Bruket!

Julmarknaden var insvept i snö, blåst och kyla. Mängder av gäster letade sig in värmen i Stugan för att bli serverade kaffe av Kvinnfolket som hade fullt upp under hela helgen.


Dragspelskväll

Den 27 nobvember med Tomas Löfgren och Örjan Kjettselberg blev en härlig kväll då Stugan fylldes med musik, sång och historier. Det var premiär för deras del hos oss. Förhoppningsvis kan det bli fler gånger.


Lövstabygden...

...har förhoppningsvis nått alla medlemmar, om inte hör av dig till någon i styrelsen. I detta nummer står bl.a. att läsa om vad som händer i bygden just nu och vad som hände för femtio år sedan, när föregångarna till Lövsta Bygderåd bildades. Du kan också läsa om bröderna Strindbergs förehavanden samt hundra år gamla nyheter i Norddahls dagböcker.


Lördagen den 9 november kl. 12-16 serverade Kvinnfolket bönvälling, upplandskubb med färskost samt kaffe och kaka i Smedsbostaden under Arkivens Dag, då Leufsta Bruksarkiv visade utställningar på temat Flora och Fauna.


Onsdagen den 23 oktober berättade Bengt Redlig och Nils Patric Larshamre om Skytts snickarverkstad.


Berättarkvällen den 25 september hade vi ett uppskattat besök av Gunnar Thollander som berättade om Livet på ett järnbruk.


Berättarkväll under vallonbruksveckan, onsdagen den 14 augusti, handlade om valloner och invandringen till Sverige på 1600-talet. Jan Olsson och Kjell Åbrink från Sällsklapet Vallonättlingar berättade.


Hemvändardag för tolfte gången inbjöd Lövsta Bygderåd till. Söndagen den 4 augusti blev särdeles varm och vacker. Kl. 13 ringdes ett 60-tal hemvändare från när och fjärran in till samlingen i Skolan för kaffeservering och gemenskap. En liten utställning om vår gamla skola med några bevarade föremål som skolbänkar, orgeln, planscher mm. Samt skolkort från olika tider. Som alltid kunde vi få se Falkenströms film från 1941 . De som ville kunde besöka Skytts snickeriverkstad. Återsamlingen skedde i skuggan av trädgårdens äppleträd vid Smedsbostaden kl. 16. En skön västlig vind fläktade och tonerna från Kjell Lindbergs dragspel skapade en en fin avslutning på dagen.


Visstuga med Ann-Kristine och flera inbjudna som sjöng gamla och nyare visor torsdagen den 1 augusti


Riksspelman Leif Alpsjö spelade och berättade på sommarens sista folkmusikkväll i Smedsbostaden den 24 juli. Bl.a fick vi höra Hinspolskan och Rångstasågen. Leif berättade om Viksta-Lasse, Ivar Tallroth och andra spelmän han mött på sitt medryckande sätt. Han avslutade kvällen med två låtar av Eric Sahlström - vid Stormyren och Spelmansglädje. Två fantastiska låtar!


Thor Pleijel spelade nyckelharpa och berättade den 18 juli. Det blev en mycket intressant kväll när Thor förklarade för oss skillnaden mellan moderna och gamla nyckelharpor. Nyckelharpans historia fick vi också höra. Det belv ett stort utbyte mellan publiken och Thor, många frågor blev besvarade. Thor avslutade med en tysk låt på sin silverbasharpa för att visa att även de kan spelas på en svensk gammalharpa.


Våra spelmän från Lövstabruk underhöll oss den 11 juli. Gert Ove Hallberg spelade dragspel och hans tre kvinnor Lillemor, Linnéa och Sofia spelade nyckelharpor och sjöng. Kompade gjorde Mats Östergren från Örbyhus (han är "adopterad" av Lövstagänget). En fin kväll med olika sorters folkmusik blev det.


Lövstadagen med spelmansstämma söndagen den 7 juli blev en strålande vacker och varm högsommardag. Så mycket folk som det kom har vi inte sett i bruket på länge. Och det var många arrangemang överallt för alla smaker. Marknad, spelmansmusik, högmässa, visningar, öppet hus hos konstnärer och i ölbryggeriet, barnaktiviteter, kaffe, korv och mat, orgelkonsert - samt den stora dagen för oss i Bygderådet...


Invigningen av Skytts snickeriverkstad kl. 11 blev en fantastisk upplevelse i gemenskapens tecken. Tänk att det kom så många människor från Lövstabygden (150 pers) för att vara med om när Gottfrid Skytts son Hans invigde snickarverkstan till museum! Innan han klippte bandet berättade han om sin far och hans omfattande verksamhet. Från tanken att bevara till dagens stora händelse har det gått fyra år. Många fritidstimmar har det gått åt att få verkstan i det skick den är i nu. Det är långt ifrån färdigt, många timmar av ideellt arbete återstår. Nu kan vi ändå visaden för de som är intresserade. I sommar varje onsdag mellan kl. 14 och 15.





Folkmusikkonsert

i Orangeriet den 6 juli kl. 19 med Eva Tjörnebo och Viskompaniet var en fin upplevelse i den vackra sommarkvällen. Eva var en entusiastisk vissångare som lyckades få med sig publiken. Tidigare hade hon fått Olrogpriset för sitt sätt att sprida hans och andras sånger. Hennes fyra musiker var mycket skickliga. De trakterade flera instrument som flöjt, dragspel, mandolin, gitarr och gammelharpa. En grupp man gärna vill höra igen.


Visstuga i Stugan med Maria L Hallengren efter konserten blev en magisk upplevelse i skymningen. Många vissångare från olika delar av norduppland kom, även Eva Tjörnebo deltog och vi fick höra många nya sånger. Maria avslutade som vanligt med sin fina visa om sitt älskade Hållnäs. Efter att alla fått kaffe och mackor drog de flesta vidare till spelmanspuben på Wärdshuset.


Workshop i Stugan och prova på att spela gammleharpa lördagens eftermiddag den 6 juli samlade några få, ett försök som kanske kan utvecklas till kommande år.


Musik- och Berättarkvällen den 4 juli blev en fin och annorlunda musikkväll med sång av Anna Stina Grönberg och henns dotter fiskaren och musikern Cecilia som spelade helt underbara låtar på fiol. Anna Stina sjöng, spelade och berättade.Hon bjöd på många gamla fina allsångslåtar som vi kände till, men inte sjungit på länge.

Studiebesök i Söderfors

I mitten av maj gjordes en resa med aktiva medlemmar i Bygderådet till Söderfors.Vi åkte från Lövsta kl. nio på morgonen för att besöka det gamla bruket som i århundraden specialiserat sig på tillverkning av ankare. Vår ciceron Gunnar Thollander, ordförande i hembygdsföreningen, berättade brukets historia med stor kunnighet och entusiasm blandat med anekdoter av allehanda slag. Vi fick besöka hembygdsgården där vi bjöds på kaffe med dopp, vidare visades smedsbostaden som numer är ett

museum samt den enda ankarsmedjan som är bevarad. Vi fick även se ett bildspel som beskrev brukets tillkomst i mitten på 1600-talet och fram till i dag med sin moderna stålindustri som har c:a 300 anställda.

Resan avslutades med lunch på Söderfors Herrgård. Text: Ann-Kristine. Foto: Göran Tuneld




Berättarkväll den 24 april. "Två berättare och en röst från förr". Mildred Berglundh och Hannelore Olsson var kvällens berättare. De berättade minnen från sina barn- och ungdomsår. Rösten från förr tillhörde Astrid Karlsson, född 1907 i Hammarviken, Hållnäs. Hon kom att bli Hållnäs sista "kokmor", men här berättade Astrid hur hon hjälpte sin far att bygga båtar vid tidig ålder. Det blev en trevlig kväll med varm stämning.




Lövsta Bygderåds Årsmöte hölls söndagen den 24 mars i Smedsbostaden. En ny suppleant i styrelsen efter Carin Pohl som avsagt sig valdes, nämligen Astrid Boström. Barbro Holmstedt avsa sig gruppledaransvaret för Smedsbostaden, i hennes ställe valdes Gertrud Andersson. Till gruppledare för Skyttverkstaden valdes Nils Patric Larshamre. Det var förändringarna i valen. Kaffe och tårta som Lars Olof enligt traditionen hade gjort, serverades.


Dragspelskväll blev det den 20 mars med Stiv Ingvar Söderlund och Gert Ove Hallberg. Stiv Ingvars dotter Ann Katrin var med och spelade på sitt dragspel samt Ove Boström, gitarr. Stiv Ingvar spelade många av sin egna komponerade låtar och berättade litet om hur de kommit till. "Bullgräddarschottis" och "Verstubergsvalsen" var några av dem. Han har gjort drygt 200 låtar! Man blir glad av dragspelsmusik konstaterades under kaffet.




Studiecirkeln "Från bondebruk till dagens bruk" startade tisdagen den 19 februari i Smedsbostaden. 10 deltagare har börjat studera Lövstabruks historia. MaryAnn Olarsbo leder.


Cirkeln samarrangeras med Studiefrämjandet.


Berättarkväll den 20 februari kl. 19. "Två berättare och en röst från förr" Paul Persson och Roine Henriksson berättade om fisket vid Upplandskusten. De berättade bägge om hur de började fiska när de som små fick följa med sina fäder ut på sjön. Det berättade också Pauls far Rickard Persson om, som ikväll var rösten från förr. Skillnaden var att han följde med sin morfar som var fiskare i Gudinge i början på 1900-talet.


Berättarkväll den 30 januari. "Två berättare och en röst från förr", Bengt André, Lars Göran Junars och Sten Westergren, som var rösten från förr. Kaffe serverades.